Un cutremur puternic s-a produs, vineri, la ora 03:26:46, în România. Seismul a avut magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter, iar epicentrul în Vrancea.
(VEZI AICI: URMEAZĂ REPLICA?! ALERTĂ ÎN ROMÂNIA DUPĂ CUTREMURUL DE AZI-NOAPTE)
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 90 km est de Brașov, 93 km sud de Bacău, 104 km nord-est de Ploiesti, 105 km vest de Galați, 108 km NV de Brăila, 153 km nord de București, 171 km sud de Iași, 178 km N-E de Pitești, 203 km est de Sibiu, 214 km sud-vest de Chișinău.
În continuare, CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă toate informațiile pe care un român trebuie să le știe despre cutremure. Potrivit cercetătorilor, multe dintre seisme au loc doar într-o anumită perioadă a anului. Spre exemplu, în 1984 s-a stabilit că mai multe cutremure din San Andreas se produc primăbara.
Apoi, un alt studiu, în anul 1999 a stabilit că mai multe cutremure au loc în sezoanele ploioase. În 2016, s-a constatat că cele mai mari seisme apar odată cu Luna nouă sau cu Luna plină.
Susan Hough, autorul noului studiu, a analizat, alături de echipa sa, 204 cutremure de magnitudine de cel puțin 8 grade, din 1600 încoace.
“Cutremurele mari sunt mai bune pentru studierea acestor evenimente, deoarece sunt mai puțin susceptibile de a fi doar replici„, a declarat Susan Hough.
Cercetătorii au fost siguri că alinierea Soarelui, a Pământului și a Lunii provoacă mai multe cutremure. Susan Hough susține că este vorba doar despre o coincidență.
“Orice tipare care leagă aceste evenimente nu diferă de tipurile de modele pe care le-ai obține dacă datele sunt complet aleatoare„, a declarat Susan Hough.
În concluzie, noul studiu confirmă faptul că nu există nicio legătură între seisme și fazele lunii sau între cutremure și anotimpuri.
“Mareele pot contribui la declanșarea unui cutremur, dar contribuția lor nu este suficient de semnificativă ca să permită predicția cutremurelor. Chiar și în lucrările din 2016, autorii nu pretind că rezultatele lor pot fi folosite în acest fel„, a mai declarat autorul studiului, potrivit stirilekanald.ro.
Cele mai dure cutremure au loc la joncțiunea a două plăci tectonice convergente, atunci când una dintre ele alunecă sub cealaltă, prin procesul de subducție.
Totodată, s-a stabilit că seismele mici pot dura chiar și luni întregi, până când eliberează întreaba energie. De partea cealaltă, cutremurele mari rar depășesc un minut.
Potrivit unui studiu publicat în revista „Science”, cutremurele de intensitate mică, asa-numitele seisme „tăcute”, durează zile, săptămâni sau chiar luni de zile, până când eliberează întreaga energie, în vreme ce cutremurele majore nu ţin mai mult de câteva zeci de secunde şi rar depăsesc un minut.
Specialiștii consideră că zona Vrancea este un stadiu final al unei foste zone de subducție. Toate cutremurele din această zonă au același tip de plan de falie, orientat NE-SV.
Cele mai puternice seisme din zona Vrancea, care s-au soldat și cu pierderi de vieţi omeneşti, s-au înregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter).
Magnitudinea unui cutremur se măsoară cu ajutorul unei scări logaritmice, numită scara Richter, cuprinsă între 0,3 şi 9 grade. Seismografele sunt cele mai precise aparate de avertizare a cutremurelor.